• logo pH7
  Oorsprong logo pH7


  De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7. (Bron: Wikipedia)
  Adviesbureau pH7 werd opgericht als onafhankelijk adviesbureau in 1993 door Dhr. Dr. André Willocx. Vanaf het begin is pH7 gespecialiseerd in het verstrekken van milieuadvies aan ondernemingen in diverse sectoren.

  Adviesbureau pH7, de neutrale professionele partner in uw milieuaangelegenheden.

  Lees hier meer over ons.

 • open panel
 • Home
 • Diensten
 • Enkele tips bij gebruik van het omgevingsloket

Enkele tips bij gebruik van het omgevingsloket

 

Het omgevingsloket is nu bijna drie maand oud, en het werkt nog niet naar behoren. Vanaf 1 juni moeten ook alle aanvragen bij de gemeentes via het loket ingediend worden. De minister wil van geen uitstel weten, ondanks herhaaldelijk aandringen van o.a. de Vlaamse architectenvereniging NAV. In afwachting van de beloofde aanpassingen alvast enkele tips bij gebruik van het loket.

Wees geduldig

Het beste wat je kan doen als iets niet goed loopt, is even wachten en opnieuw proberen. Het gebeurt regelmatig dat eerder opgeslagen gegevens verdwenen zijn (of lijken te zijn), of dat eerder ingevulde vragen opnieuw als in te vullen worden aangeduid. De ervaring leert dat wat verdwenen lijkt vaak niet effectief verdwenen is. Als je er de tijd voor hebt, neem die dan ook.

Bereid je goed voor

Als je met veel geduld uiteindelijk alles hebt ingevuld, dan kan het maar beter meteen juist zijn. Als het loket ergens grote problemen mee heeft, dan is het met het verwijderen van gegevens. Let vooral op in de rubriekentabel (zie ook document met tips bij invullen IIOA), want verkeerd ingegeven rubrieken kan je niet wissen. Met als gevolg dat je de volledige tabel opnieuw mag ingeven. Ook terreinobjecten (bv. een grondwaterwinning op een bepaald punt) kan je voorlopig niet verwijderen.

Om problemen te vermijden bereid je je best goed voor. Neem het papieren aanvraagformulier (pdf) en de addenda (pdf) erbij, en zoek vooraf op welke gegevens je zal moeten invullen.

Kies je moment

Als je die mogelijkheid hebt: probeer aan je aanvraag te werken tijdens de stillere uren. Vermijd de uren waarop de kans groot is dat elke architect en milieucoördinator in Vlaanderen tegelijk een bijlage wil uploaden.

Let op bij ondertekening

De exploitant moet digitaal ondertekenen. Vraag dus vooraf na of hij of zij over een eID-lezer beschikt, en eventueel de pincode nog weet. Een federaal token is een handig alternatief. Laat de exploitant ook niet te snel ondertekenen, want dan wordt de aanvraag vergrendeld, en kan je niets meer veranderen. Ontgrendelen kan wel nog, maar dan vervalt ook de handtekening.

Gebruik de noodprocedure

Voor dringende aanvragen (bv. omdat de uiterste datum van indiening nadert) kan je voorlopig nog een noodprocedure volgen, waarbij je slechts een deel van de aanvraag online invult, en de rest van het dossier op een usb-stick afgeeft. Neem daarover wel vooraf contact op met de bevoegde overheid.

Raadpleeg de meest gestelde vragen

Op het omgevingsloket vind je een lijst met veel gestelde vragen.

Gebruik het oefenloket

Probeer eerst eens een aanvraag samen te stellen in de oefenomgeving. Dat gaat over het algemeen vlotter, en je kan de navigatiemogelijkheden in de vingers krijgen. Let wel op: je kan een aanvraag in het oefenloket niet kopiëren naar het officiële loket.

Bel de helpdesk

Als het echt niet wil lukken, kan je altijd de helpdesk contacteren (015/45.45.91 of helpdesk.omgevingsvergunning@hpe.com). Verdwenen aanvragen kunnen eventueel nog gerecupereerd worden. Maar ook hier geldt de eerste tip: wees geduldig.

 
 • Jef Laenen

  Het verwijderen van nieuw toegevoegde rubrieken is wel beschikbaar, of toch zeker in de oefenloket.
  Om dit te doen klik je op het potloodje achteraan de lijn in de tabel. Hierdoor opent een pop-up zoals deze voor het invoeren van een nieuwe rubriek, met als enige verschil dat er naast een “Bewaren” knop ook een “Verwijderen” knop is.

© 2012 Adviesbureau pH7 - Milieucoördinatie en Milieuadvies, Milieuvergunningen, Veiligheid en Preventie
Design & Developed by Itweboffice.com
Powered by Itcentrale.be