• logo pH7
  Oorsprong logo pH7


  De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7. (Bron: Wikipedia)
  Adviesbureau pH7 werd opgericht als onafhankelijk adviesbureau in 1993 door Dhr. Dr. André Willocx. Vanaf het begin is pH7 gespecialiseerd in het verstrekken van milieuadvies aan ondernemingen in diverse sectoren.

  Adviesbureau pH7, de neutrale professionele partner in uw milieuaangelegenheden.

  Lees hier meer over ons.

 • open panel

Leidraad EMAS-milieuzorgsysteem

 

Voor het invoeren van een milieumanagementsysteem heeft een onderneming of organisatie twee grote opties: ISO 14001 en EMAS. Het eerste heeft een internationale uitstraling, terwijl EMAS zich richt op de Europese Unie. EMAS hecht in vergelijking met de ISO-norm iets meer belang aan het naleven van de wetgeving en externe communicatie.

De basis van EMAS (voluit communautaire milieubeheer- en milieuauditsysteem) is de verordening uit 1995. Sinds 2001 is het systeem ook beschikbaar voor de dienstverlening en openbare diensten. Halverwege 2012 waren 4581 organisaties EMAS-gecertificeerd voor in totaal 8174 sites. België bevindt zich met 48 organisaties in de middenmoot.

Iedere organisatie is uniek. Je kan dus geen standaardsystemen opstellen die voor iedereen bruikbaar zijn. Dat maakt het invoeren van zo een systeem niet eenvoudig. Veel meer dan de tekst van de verordening heb je niet om mee te starten. Daarom heeft de Europese Commissie een leidraad gepubliceerd voor ondernemingen, verenigingen of overheidsorganisaties die EMAS willen invoeren. De leidraad bevat zowel een overzicht van de eisen die de EMAS-verordening stelt als een stappenplan. Van milieuanalyse tot en met registratie zou de procedure gemiddeld tien maanden in beslag nemen.

Je kan de leidraad via volgende link downloaden: besluit 2013/131/EU van de Europese Commissie (pdf, 2,3 MB).

 
© 2012 Adviesbureau pH7 - Milieucoördinatie en Milieuadvies, Milieuvergunningen, Veiligheid en Preventie
Design & Developed by Itweboffice.com
Powered by Itcentrale.be